Riool verstopt: zelf oplossen met deze tips

Verstopte riolen zijn geen pretje. Het nare is dat je hier onverwachts mee wordt geconfronteerd. Een zure toestand wanneer je na een zware werkdag een verfrissende douche wil nemen en er blijkt geen water uit de douchekop te komen.

 

Dit komt overigens niet bij een enkeling voor. Gemiddeld krijgt men in Nederland eens in de 8 jaar te maken met een verstopping. Binnen een huishouden wordt er gemiddeld zo’n 150.000 liter aan afvalwater door de afvoer gespoeld. Hierdoor ontstaat vaak een verstopping in de afvoer van wasmachines, wasbakken en douches.

Bij ernstige gevallen wordt geadviseerd te allen tijde de expertise van een loodgieter in te schakelen. Bij mildere gevallen kunt u zelfstandig te werk gaan met onze volgende tips!

Oorzaak verstopte riool
Een verstopte riolering kent vele oorzaken, deze liggen voornamelijk bij het doorspoelen van vaste stoffen. Dit kunnen babydoekjes zijn, haar, maandverband, te veel toiletpapier, plastic, vet en olie. Al deze ingrediënten veroorzaken (samen) een verstopping. Bovendien komt bij een verstopte riool een nare stank vrij.

Tip 1: gebruik een rubberen ontstopper
Zoals eerder aangegeven zijn proppen toiletpapier, maandverband en haar de boosdoeners waardoor een riool verstopt zit. Om de afvoer vrij te maken van allerlei ophopingen ga je deze vacuüm trekken door middel van een ontstopper. Hierdoor komt het vuil los zodat je deze gemakkelijk weg kan spoelen.

Aanpak
Alvorens je aan de slag gaat met de ontstopper plaats je een beetje water in de wasbak om het zuignapeffect te versterken. Vervolgens plak je de overloop van de wasbak af met tape. Daarna plaats je de ontstopper op het afvoerputje. Deze duw je vervolgens stevig op en neer tot er een pompend effect ontstaat. Tot slot verwijder je de ontstopper en controleer je of het water gemakkelijk wegspoelt.

Tip 2: maak de sifron schoon
De sifon schoonmaken is erg gemakkelijk. Het wordt zelfs geadviseerd dit op reguliere basis te doen om de kans op riool verstoppingen te verkleinen, maar ook om nare geurtjes te voorkomen.

Aanpak
Plaats een emmer onder de sifon om al het water en afval op te vangen wanneer deze eenmaal is losgedraaid. Open de ramen voordat je de handeling uitvoert, want bij de ontkoppeling van de sifon komt er een verzameling aan nare geuren vrij.

Ontkoppel de sifon met een waterpomptang en maak ‘m volledig leeg. Verwijder het vuil uit de sifon en de afvoerbuis naar de sifon toe. Eenmaal klaar schroef je de sifon weer terug aan de afvoerbuis en controleer je of alles goed vastzit. Daarna zet je de kraan aan om te kijken of het water goed doorloopt

Tip 3: Milieuvriendelijk ontstoppen
Om een riool ontstopping tegen de gaan raden wij heet sodawater, azijn of enkel heet water aan! Bovendien wordt je riolering schoongespoeld, waardoor beginnende ophopingen weggespoeld worden.

Aanpak met heet water (vetophopingen)
Giet kokend heet water door de afvoer. Hierdoor zal de vetophoping geleidelijk wegsmelten en daarmee de verstopping.

Aanpak met sodawater en azijn
Als het met heet water niet lukt dan wordt het tijd voor wat zwaarder geschut. Hiervoor heb je een bakje heet water, azijn en soda nodig. Allereerst giet je de soda door het afvoerputje, daarna giet je de azijn er voorzichtig bij. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie waardoor de twee ingrediënten samen gaan borrelen en pruttelen. Houd voor je veiligheid niet je hoofd boven het afvoerputje!

Vervolgens laat je het goedje een kwartier inwerken, welke tot slot weggespoeld wordt door kokend heet water.

Kosten verstopt riool
Helpen deze tips niet en is er toch sprake van een complexer probleem? Een loodgieter inschakelen biedt hiervoor de oplossing. Loodgieter Meijer is jouw specialist op het gebied van riool ontstoppingen. Wij ontstoppen, reinigen, inspecteren en lokaliseren het rioolprobleem. Bovendien hebben wij ruime ervaring in het vervangen van jouw oude, gietijzeren, loden afvoerleidingen.

Hoge kosten van een loodgieter zijn verleden tijd met Loodgieter Meijer, net als uw rioleringsprobleem!

Bekijk onze verwante diensten:

Neem voor meer informatie eens een kijkje op onze website, of neem contact op via e-mail: info@loodgietermeijer.nl, of telefoonnummer (010)4125700.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button